Topografie

1harta_cascadele_vanturisului-vanturis-romania-natura-bucegi
Parang.final

Topografia este o ramura a geodeziei. Aceasta este o ramura a stiintelor masuratorilor terestre. Se ocupa cu efectuarea masuratorilor asupra suprafetelor de teren, a unitatilor cadastrale, a formelor de relief sau a altor elemente, cu studiul metodelor de masurat dar si cu analiza instrumentarului si a aparaturii necesare pentru desfasurarea activitatilor.

Rezultatele acestor masuratori topografice sunt concretizate in intocmirea planurilor topografice, a hartilor, la diferite scari de proportie dar si a tabelelor sau a profilelor cu datele masurate

Aceste masuratori se realizeaza in tipografie si sunt de tipul unghiurilor verticale si unghiurilor orizontale, formate de latrile a 2 aliamente obtinute intre distantele dintre puncte si punctele vecine, mai exact a laturilor unghiurilor.

Lucrarile se fac de cele mai multe ori in domeniul topografiei si pot fi impartite in trei categorii. Pentru inceput se executa lucrarile de cadastru, prin care sunt stabilite limitele prorpietatii funciare si aoi elementele juridice cu privire la acesta.

Cand un anumit teren trebuie sa fie impartit pentru a se putea construi pe el locuinte, se apeleaza la topografi, care vor trasa planuri legale sau vor imparti casa.

cadastru (1)

Mai exista un tip de lucrari topografice. Aici intra determinarea si masurarea suprafetei, a inclinatiei si a formei de teren, dar si pozitia gardurilor, a drumurilor, a arborilor, a utilitatilor, etc.

Informatiile topografice ii ajuta sa execute planurile in functie de componentele existente, pe care acestia el include in proiectele lor.

Topografii indica pentru muncitorii constructori pozitia punctelor importante, intind cablurile sau sforile intre anumite puncte si fixeaza apoi reperele.