Batimetrie

Batimetria este acel domeniu care se ocupa cu masurarea adancimii lacurilor, raurilor, marilor dar si oceanelor prin realizarea hartilor batimetrice.

Batimetria este metoda clara prin care se realizeaza hartile topografice detaliate ale adancurilor oceanelor sau marilor, importate pentru stabilirea rutelor de navigatie.

Mai mult de atat, aceste harti batimetrice permit determinarea punctelor in care mareele sunt extrem de puternice.

Puncte foarte importante pentru construirea centralelor mareice.

2081

Pentru realizarea hartilor batimetrice, sunt folosite pe scara larga trei metode:

– Metoda optica;

– Metoda acustica;

– Metoda radio;

Batrimetria optica

Batrimetria optica poate fi activa sau pasiva si se foloseste pentru cartografierea zonelor de coasta care au adancimile mai mici de 60 m.

Metoda batimetrica optica pasiva determina adancimea unei ape prin masurarea cantitatii de lumina naturala care se reflecta pe fundul oceanului cu ajutorul satelitilor sau aeronavelor.

Metoda pasiva depinde foarte mult de compozitia si culoarea fundului oceanului dar si de turbidiatea apei.

Metoda batimetrica optica activa – cu ajutorul acestei metode se determina adancimea unei ape cu ajutorul a 2 lasere cu lungimile de unda diferite.

53-Figure2.2-1
710x528_20988068_11925262_1536371047

Metoda acustica

Hartile batimetrice se produs utilizandu-se sonare. Acest sonar emite sunetele scurte (niste impulsuri), care sunt apoi reflectate de relieful de pe fundul oceanului.

Batimetria acustica prezinta o serie lunga de dezavantaje legate de fondurile necesare si de timpul pentru efectuarea determinarii in ape care nu sunt foarte adanci.

Iar datorita fasciculului cu sonor ingust, sunt neaparat necesare mai multe treceri pentru o catografiere a unei suprafete mici.

Batimetria acustica nu se potriveste zonelor cu estuare sau de coasa, deoarece acolo au loc midificari foarte rapide ale morfologiei fundului unei ape.

Batimetria prin metoda radio

Metoda aceasta utilizeaza radarele care sunt dispuse pe satelitii artificiali pentru masurarea distantei pana la suprafata unei ape.

Principiul este ca apa se deschide foarte usor cand pe fundul oceanului exista formatiunile de relief masiv.

Metoda este folosita mai ales pentru cartografierea zonelor situate departe de rutele maritime comerciale.