Cadastru

Cadastrul a insemnat, de-a lungul vremii, acea activitate umana de inventariere a tuturor resurselor funciare, pentru stabilirea unor impozite.

Desigur, incepand cu epoca contemporana, cadastrul si-a marit domeniul de activitate, in acest mod reprezentand evidenta economica, tehnica si juridica a bunurilor imobile (ape, pamant, constructii, paduri, etc.)

cadastre-3

Cadastrul este o parte componenta a sistemului obligatoriu si unitar de evidenta economica, tehnica si juridica a imobilelor de pe teritoriul administrativ.

Entitatile e baza ale sistemului sunt: proprietarul si imobilul.

fondcadastru-800x500

Sistemul de evidenta al acestui cadastru are ca incheiere inscrierea intr-un registru de publicitate imobiliara. Mai exact, cadastrul general este un sistem de evidenta al tuturor imobilelor de pe teritoriul tarii).

– Functia juridica este realizata prin identificarea proprietarului pe baza actului sau de proprietate dar si prin inscrierea in cartea funciara.

– Functia economica scoate in evidenta toate elementele tehnice si necesare stabilirii valorii pentru impozitarea imobilelor si calcularea lor asupra veniturilor realizate datorita tranzactiilor imobiliare.

– Functia tehnica se realizeaza prin determinarea , pe baza masuratorii, a pozitei dar si marimea tuturor suprafetelor, parcelelor si a constructiilor pe categorii de folosinta, destinatii si pe proprietari.

Mappa catastale con teodolite
Concept-Design-Project

Cadastrul se realizeaza pe sectoare cadastrale sau la nivelul unitatilor administrativ-teritoriale.

img_4_cad_imobliar_edilitar

Componentele fundamentale ale sistemului care este integrat de cadastru si cartea funciara sunt: imobilul (terenul format dintr-o parcela sau mai multe alaturate, cu sau fara constructii, indiferent de folosinta), situat pe teritoriul unei unitati administrativ-teritoriale, apartinand unui proprietar (sau a mai multor proprietari). Apoi identificat prin numarul cadastral unic si proprietarul care poarta dreptul proprietatii asupra imobilului.