Fotogrammetrie

3D-model-fotogrammetrie

Fotogrammetria este acea stiinta care se ocupa cu determinarea in spatiu si timp a obiectelor mobile, deformabile sau fixe si cu reprezentarea acestora fotografica, numerica sau grafica prin anumite coordonate pe baza fotografiilor speciale. Aceste fotografii speciale se numesc fotograme.

Fotografia unui obiect reprezinta pentru fotogrammetrie o piesa foarte importanta, de valoare, anul si deoarece este de cele mai multe ori o inregistrare obiectiva a imaginii acelui obiect fotografiat.

Desigur, ca fotografia sa fie un punct de plecare in reprezentari exact si masuratori este necesar ca aceasta sa indeplineasca cateva conditii metrice, speciale.

573503031218-PXL_5
Fotogrametrie-Aeriana

Prima conditie si primul principiu in aceste masuratori fotogrammetrice este ca fotografiile folosite sa fie proiectii centrale cu niste caracteristici cunoscute perfect.

Aceste fotografii sunt numite ‘’fotograme’’.

Iar cand vine vorba despre ridicari, se intelege faptul ca fotogrammetria trebuie sa se supuna tututor legilor de baza a topografiei. De aici rezulta ca pornind de la proiectiile centrale (fotograme) ar trebui sa se ajunga la proiectiile paralele (harti, planuri).

Totusi, planul si fotograma sunt imagini plane ale unor suprafete de teren. Insa atat timp cat fotograma este proiectia centrala, harta ramane proiectia ortogonala.

Referitor la transformarea proiectiei centrale intr-o proiectie paralela se conchide ca aceasta metoda este una limitata la terenurile usor denivelate si plane. Deoarece pe masura ce accidentatia terenului creste, scade si precizia iar pe aceasta cale relieful nu poate fi obtinut.

Digital-Terrain-map